Mutfak ve Yemek Tarifleri

Ayva Toplama Zamanı Ne Zaman, Nasıl Saklanır?

Ayva toplama zamanı genellikle sonbahar mevsiminin ilk ayları olan eylül ve ekim aylarıdır. Ancak, bazı yörelerde ayva toplama zamanı kasım ayı da olabilir. Bu durum, tamamen ayvanın yetiştiği yerin iklimi gibi çeşitli şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Ayva Faydaları Nelerdir?

Ayva Faydaları Nelerdir

Ayvanın faydaları oldukça fazladır. Ayvanın faydaları başlıca şunlardır:

  • Kilo Kontrolüne Yardımcı Olması: Ayva, yüksek lifli yapısından dolayı midede yer tutan ve metabolizmayı hızlandıran bir meyvedir. Bu sayede ayva tüketen kişilerin kilo vermesi ya da kilo kontrolü yapmaları, tokluk hissi sürelerinin artması sayesinde daha kolay bir hale gelebilir.
  • Hamilelik Sürecinde Mide Bulantısına İyi Gelmesi: Hamilelik döneminde yaşanan problemler ve bu problemlere iyi gelen besinler kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de birçok kişi ayvanın fresh tadından dolayı mide bulantısına iyi geldiğini belirtmiştir.
  • Cilt Sağlığına Olumlu Etki Etmesi: Ayva, içerdiği demir ve çinko gibi maddelerden dolayı cilt sağlığına önem veren kişiler için önemli bir meyvedir. Bu maddeler, cildin daha genç ve pürüzsüz görünmesine katkı sağlar.
  • Kanser Riskini Düşürmesi: Ayva, yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Antioksidanlar, serbest radikallerin kansere neden olmasına karşı savaştıkları için kanser riskini düşürme konusunda çok etkilidirler.
  • Kabızlığı Önler: Yüksek lifli gıdalar, kabızlık probleminin çözümü için oldukça önemlidir. Yüksek lif içeriği sayesinde ayva, bağırsak hareketlerini hızlandırarak kişinin kabızlık problemine sahip olmamasına ya da bu problemden kurtulmasına yardımcı olur.

Ayvanın Zararları Nelerdir?

Ayvanın zararları, çoğunlukla yanlış ve gereğinden fazla ayva tüketimi söz konusu olduğunda ortaya çıkan zararlardır. Ayvanın fazla tüketilmesi, bağırsağın gereğinden fazla hareketlilik göstermesinden dolayı kişide ishale neden olabilir. İshal de birçok durumda belirli bir süreden sonra kişinin genel sağlığına zarar verebilir. Buna ek olarak ayva, çok zayıf olan ve kilo alması gereken kişilerin pek tüketmemesi gereken yiyecekler arasındadır. Bu durumun sebebi ayvanın tokluk yaratıcı ve iştah kapatıcı etkisidir. Bu etkiden dolayı zayıf olan ve kilo almaya çalışan kişilerin kilo alması oldukça zor hale gelebilir. Özetle ayva, ölçülü ve yerinde tüketilmesi gereken bir meyvedir.

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır

Ayva reçeli, kahvaltıların olmazsa olmaz enfes parçalarından bir tanesidir. Ayva reçeli yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:

  • Toz şeker (4 su bardağı)
  • Ayva (4 adet)
  • Karanfil (3 tane)
  • Limon suyu (1 yemek kaşığı)
  • Kaynar su (3 su bardağı)

Ayva reçeli yapmak için sırasıyla şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. Öncelikle ayvaların kabuklarını soyun ve ince ince dilimleyin.
  2. Ayvaları doğrarken çekirdeklerini ayırın ancak çekirdekleri atmayın.
  3. İnce ince dilimlediğiniz ayvaları üzerine şeker dökerek birkaç saat boyunca şekerle bekletin.
  4. Şekerle beklettiğiniz ayvaları tencereye alın ve şekerler eriyene kadar karıştırın.
  5. Şekerler eridikten sonra kaynar suyu ilave edin.
  6. Reçel kıvamı alana kadar pişirmeye devam edin.
  7. Reçel kıvamına geldikten sonra karışımın içerisine limon suyu ve karanfilleri ilave ederek birkaç dakika pişirin.
  8. Fazla soğutmadan cam kavanoza alın ama soğuyana kadar kavanoz kapağını kapatmayın.

Sabah Aç Karna Ayva Yemenin Faydaları Nelerdir?

Sabah aç karna ayva yemek, özellikle de kilo vermek isteyenlere tavsiye edilir. Sabah aç karna ayva yemek, kişinin uzun süre tokluk hissederek yemek yemesini ve dolayısıyla yüksek kalorili sağlıksız gıdalardan uzak durmasını sağlar. Buna ek olarak aç karna ya da tok karna ayva yemek, antioksidan özelliği sayesinde çeşitli hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur.

Ayrıca Bakınız: Karnabahar Buzlukta Nasıl Saklanır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu